Ciclismul este o activitate de care devii dependent, deoarece iti da o senzatie de bine si de libertate. Pe langa beneficiile majore aduse organismului, acest sport contribuie la cresterea increderii in propria persoana. Cu toate acestea, fie ca te pregatesti pentru o competitie, fie ca vrei sa-ti limpezesti gandurile dupa o zi grea, deseori tinzi sa exagerezi cu antrenamentul. Inainte sa-ti dai seama, cazi prada endorfinelor si altor substante chimice „cu puteri magice” eliberate de creier in timpul exercitiilor fizice. Numite de oamenii de stiinta si moleculele fericirii, acestea pot reduce considerabil disconfortul produs de efort, blocheaza senzatia de durere si chiar sunt asociate cu un sentiment de euforie. Insa, vine un moment in care trebuie sa iei o pauza pentru a preveni accidentarile. Iata cateva semne prin care corpul tau iti spune ca are nevoie de o zi de odihna sau… de o saptamana de repaus.
Probleme cu somnul
Somnul este esential pentru sanatatea si starea ta bine. Te simti obosit, iritat si nu te poti concentra, desi dormi opt ore pe noapte? Problemele cu somnul sunt cel mai mare semnal de alarma in caz de supraantrenament. Sistemul imunitar al oamenilor este cel mai activ in timpul somnului, cand scaneaza corpul pentru a repara si regenera celulele afectate. Insomnia priveaza organismul de aceste procese, impiedicand refacerea stocului de hormoni de crestere, neuroni cerebrali si fibre musculare.
Nivelul energiei
Traseul tau favorit ti se pare anevoios si mult prea greu de parcurs. Cand nu poti face fata programelor de antrenament preferate, e timpul sa iei o pauza sau sa te reorientezi spre sala de fitness si piscina. Reluarea antrenamentelor se face treptat. Flexibilitatea este printre primele beneficii care se pierd, urmata de rezistenta si forta.
Imunitate scazuta
Cand iti suprasoliciti corpul, epuizezi resursele care sustin sistemul imunitar. Astfel, devii vulnerabil in fata racelilor, virozelor si gripei. Daca ai leziuni si alte probleme care tind sa recidiveze, acestea se pot agrava sau chiar deveni iremediabile.
Toane proaste
O simpla plimbare cu bicicleta sau un antrenament complet supune corpul unei forme mai „blande” sau mai „agresive” de stres. Acest lucru face ca organismul sa elibereze un hormon de stres numit cortizol, pe care organismul il combate de obicei cu ajutorul endorfinelor si a factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF). Antrenamentele extenuante pot cauza acumularea unui exces de cortizol. Acest fenomen, combinat cu privarea de somn si o dieta inadecvata, pune organismul in imposibilitatea de a combate efectele acestui hormon de stres. Prin urmare, te simti din ce in ce mai anxios si stresat.
Randament scazut
Sunt situatii in care, oricat de mult efort depui, rezultatul nu este nici pe departe cel scontat de tine. „Alergand” fara odihna, compromiti recuperarea si dezvoltarea completa a masei musculare. De aceea, e important ca, din cand in cand, sa faci o pauza de o zi sau… o saptamana.
Cele mai importante lucruri de care avem nevoie sunt somnul, regimul alimentar echilibrat si exercitiile fizice. Impingerea organismului dincolo de limitele sale poate duce la leziuni pe termen lung, probleme recurente si chiar si la o cadere nervoasa.