Blog, Cicloturism

Van Gogh Bicycle Path… cea mai frumoasa si ecologica pista de biciclete din lume

Conform celui mai nou raport al celor de la Copenhagenize.eu, Amsterdam îsi apara titlul de cel mai prietenos oras cu biciclistii. In Top 20 se mai regasesc alte doua orase olandeze, si anume Utrecht, situat pe pozitia numarul trei, si Eindhoven, ocupantul locului sase. Numarul de biciclete din tara lalelelor si a morilor de vant îl depaseste pe cel al locuitorilor, Olanda avand 18 milioane de biciclete si 35.000 de kilometri de piste de biciclete.

Van Gogh Bicycle Path B

Recent, Regatul Tarilor de Jos a ridicat mersul pe bicicleta la rang de arta. Creata de designerul olandez Daan Roosegaarde, Van Gogh Bicycle Path aminteste de lucrarea „Starry Night” a celebrului pictor post-impresionist Vincent Willem van Gogh. Suprafata pistei de biciclete este acoperita cu o vopsea speciala care foloseste energia solara acumulata în timpul zilei pentru a straluci dupa lasarea întunericului. Daan Roosegaarde este de parere ca aceasta metoda de iluminare este „mai prietenoasa ochiului si naturii înconjuratoare” decat cea a altor infrastructuri de iluminat si creeaza o „legatura cu istoria culturala”.

Un panou solar situat în apropierea pistei de biciclete este utilizat pentru a genera energie pentru a ilumina suprafata acesteia, care a fost amenajata cu sprijinul Heijmans, o companie olandeza cu vechime de aproape o suta de ani în domeniul constructiilor. LED-uri amplasate de-o parte si de alta a unor curbe emit lumina suplimentara, astfel încat pista sa fie mereu partial iluminata în cazul în care vremea a fost prea înnorata pentru ca panoul sa încarce suprafata acesteia la luminozitatea sa maxima. „Este un sistem total nou, auto-suficient, practic si incredibil de poetic”, a spus Daan Roosegaarde.

Van Gogh Bicycle Path C

Van Gogh Bicycle Path masoara un kilometru, este deschisa publicului si se afla în Nuenen, oras situat în provincia olandeza Brabantul de Nord, unde artistul s-a nascut si a crescut. Proiectul este parte dintr-un program ambitios al celor de la Studio Roosegaarde, de a crea drumuri inteligente care, astfel, sa fie mai sigure si mai eficiente. Planurile de viitor includ benzi rutiere, care vor alimenta automat vehiculele electrice si vor alerta soferii atunci cand suprafata carosabilului este acoperita cu gheata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.