Blog

Cea mai lunga pista de biciclete din Romania trece prin Viscri, satul facut celebru de Printul Charles

Foto credit: Zbor peste Transilvania

Vesti bune pentru iubitorii mersului pe doua roti! Fundatia ADEPT Transilvania, responsabila pentru construirea unei retele de trasee turistice pe bicicleta destinate cicloturistilor, amatori de plimbari prin natura, a castigat un concurs cu fonduri elvetiene, iar acum se lucreaza la cea mai lunga pista de biciclete din Romania. Aceasta porneste din Viscri si traverseaza noua sate si orasul Sighisoara. Cea mai mare parte a traseului trece prin paduri si pasuni si nu se intersecteaza în nicio zona cu drumul naţional.
Singura pista pentru pasionaţii de mountain bike va avea 103 kilometri si va lega doua judeţe, si anume Brasov si Mures. Inaugurarea va avea loc la începutul lunii iunie, cu un concurs naţional.

„Finantarea cea mai mare a venit din fondul de cooperare romano-elvetian, respectiv 280.000 de franci elvetieni si, împreuna, anul acesta, undeva în iunie, speram sa ajungem la cifra de 103 kilometri de traseu construit”, declara Cristian Gherghiceanu, coordonator de proiecte al fundaţiei ADEPT Transilvania.
Acum doi ani au fost construiti primii opt kilometri. Iniţiatorii proiectului s-au trezit cu o avalansa de turisti. „Anul trecut am avut în jur de 5.000, iar numarul acestora va creste cu siguranta de anul acesta, cand vom deschide oficial reteaua de 100 de kilometri”, spune Cornel Stanciu, reprezentant al fundaţiei.

O excursie în satul transilvanean Viscri este similara cu o calatorie înapoi în timp. Asezarea colonizata de sasi începand cu anul 1162 functioneaza dupa reguli proprii, vechi de sute de ani. Totul pare desprins parca din povesti. In acest pitoresc sat se gaseste si una dintre comorile arhitecturale ale Transilvaniei, cetatea Viscri care de fapt este cea mai veche biserica fortificata transilvaneana, una din cele sase incluse în patrimoniul mondial UNESCO care atrage peste 15.000 de vizitatori pe an. Un alt motiv pentru care turistii îndragesc aceasta regiune este unul în devenire, mai apropiat de pasiunile noastre… ciclismul si, mai precis, cicloturismul.

In comunele de pe traseu exista patru centre de închiriat biciclete. Spre exemplu, în Viscri, o bicicleta poate fi rezervata cu 50 de lei de dimineata pana seara. Daca traseul este extenuant, turistii pot face oriunde în sate cate o escala, mai ales ca localnicii sunt pregatiţi de oaspeţi peste tot.

ARTICOLE ASEMANATOARE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *